Aankoop van een woning

Een woning kopen

Je hebt je droomwoning gevonden! In je hoofd ben je het al aan het inrichten. Maar hoe gaat de aankoop van een woning nu precies in zijn werk? En wat staat je de komende tijd te wachten? Wij hebben het inzichtelijk gemaakt.

Stap 1: Aanmelden en voorkeuren opgeven

In deze fase meld je je aan als geïnteresseerde voor het nieuwbouwplan. Je maakt daarvoor een eigen account aan. Na je aanmelding ontvang je regelmatig een nieuwsbrief over de ontwikkelingen. Zo blijf je eenvoudig op de hoogte. Met je persoonlijke account krijg je ook toegang tot een korte vragenlijst waarbij je een aantal woonwensen kunt aangeven. Dit is voor ons erg waardevol omdat we hierdoor een woning realiseren die aansluit bij jouw woonwensen.

 

Stap 2: Financiële check

Het kan zijn dat meerdere geïnteresseerden zich inschrijven op een woning. Als dit het geval is, kijken we bij het toewijzen of een kandidaat al een financiële check heeft laten doen. Bij zo'n check kijkt de financieel adviseur of jij het bedrag voor de woning bij de bank kunt lenen en/of dat je het uit eigen middelen kunt betalen. Het kan dus in je voordeel werken om een financiële check te doen. Heb jij de check al laten doen, upload deze dan. Wíj kunnen je hier ook bij helpen. De onafhankelijke financieel adviseurs van Nieuw Wonen Twente zijn gespecialiseerd in nieuwbouw en bieden je deze financiële check geheel gratis en vrijblijvend aan. Wil jij hier gebruik van maken? Bel dan 085 273 23 77 of mail naar info@nieuwwonentwente.nl. Zij helpen je graag.

Hier kun je alvast een voorbeeldbrief financiële check bekijken. Heb je nog vragen over de financiële check? Neem dan contact op met de makelaars van Nieuw Wonen Twente zodat je inschrijving straks compleet is.

Stap 3: Start verkoop

De start verkoop staat gepland op vrijdag 18 december aanstaande om 14.00 uur. Vanaf dat moment kun jij je digitaal inschrijven voor één of meerdere woningen. Alle benodigde documenten, zoals plattegronden en de technische omschrijving van de woning zijn dan online beschikbaar. Het digitale inschrijfformulier is beschikbaar binnen je persoonlijke account op de website en komt direct in beeld bij het inloggen. De inschrijving verloopt volledig digitaal. Je kunt je tot maandag 4 januari 2021 12.00 uur 's middags inschrijven.

Jouw inschrijving is persoonsgebonden en dus niet overdraagbaar. Je kunt je maar één keer inschrijven. Heb je vragen of hulp nodig bij de inschrijving, neem dan contact op met de makelaars van Nieuw Wonen Twente.

De toewijzing van woningen

Vanaf dinsdag 5 januari 2021 vindt de toewijzing plaats. Op basis van de ideale match wordt bepaald wie welke woning krijgt toegewezen. Hierbij hebben we één doel: zoveel mogelijk mensen blij maken met de woning van hun eerste keuze. Als je een woning toegewezen krijgt, word je gebeld door de makelaar. Je hoort dan op welke woning je een optie hebt. Ook krijg je tijdens dit gesprek meer informatie over het verdere proces. Als je geen woning toegewezen krijgt, ontvang je een e-mail. Je bent dan reservekandidaat voor de door jouw opgegeven woning(en).

Anti-speculatie

De woningen worden onder de marktwaarde aangeboden en we willen voorkomen dat speculanten hier gebruik van maken. Daarom worden er een zelfbewoningsverplichting en een waardeclausule in de akte opgenomen. De zelfbewoningsverplichting betektent dat je na de oplevering de eerste twee jaar zelf in de woning moet wonen en dat je de woning in die periode niet mag doorverkopen. De waardeclausule houdt in dat als je de woning in de eerste vijf jaar doorverkoopt, je een deel van de meerwaarde afdraagt. Dit wordt, na de toewijzing, in het gesprek met de makelaar toegelicht.

Tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst
In jouw account zie je welke woning aan jou is toegewezen. De stukken van jouw woning, zoals contractstukken, de technische omschrijving en de technische tekeningen zijn te downloaden binnen jouw account. Dan volgt een afspraak met de makelaar om de koop-/aannemingsovereenkomst te tekenen. Gefeliciteerd met je woning!

De financiering
Over het algemeen heb je twee gesprekken met de hypotheekadviseur over de financiering van jouw nieuwe woning. Het eerste gesprek is oriënterend en vindt vlak voor de aankoop van je woning plaats. Dit geeft je inzicht in je financiële mogelijkheden. Het tweede gesprek leidt tot een officiële hypotheekaanvraag. Dit gesprek vindt meestal plaats nadat je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt getekend bij de makelaar.

Naar de notaris
Wanneer je financiering rond is, ga je naar de notaris waar je tekent voor de leveringsakte en de hypotheekakte. Een belangrijk moment, want als je de deur uitloopt, ben je eigenaar van de grond waarop je woning wordt gebouwd.

Betaling
Hoe gaat het nu met de betaling van je nieuwe woning? Je betaalt je nieuwe woning in termijnen. De eerste betaling is de levering van de grond en vindt plaats bij de aktepassering bij de notaris. Nadat je bij de notaris bent geweest, ontvang je van Trebbe de facturen van de bouwtermijnen die op dat moment zijn vervallen. De facturen van de desbetrefende bouwtermijnen stuur je vervolgens naar je hypotheekverstrekker met de vraag deze te voldoen. Is de bouw al gestart? Dan moeten ook eventuele vervallen bouwtermijnen bij de grondlevering worden betaald.

Stap 4: Keuzes voor jouw woning

Je koopt de woning inclusief keuken, complete badkamer en toiletruimte. Handig, want zo weet je financieel precies waar je aan toe bent. De keukenopstelling staat al vast, maar jij kiest de keuken van jouw smaak. Voor je nieuwe keuken zijn er zes stijlen samengesteld waarbij de keukenfronten, grepen en het aanrechtblad helemaal op elkaar zijn afgestemd. Zo maken we de keuze heel eenvoudig. Voor de toiletruimte en de badkamer kun je kiezen uit een aantal wand- en vloertegels. De makelaar laat je de modellen zien waardoor je een goede indruk krijgt van de materialen, kleuren en mogelijkheden. Na het gesprek met de makelaar, waarbij je ook de koop-/aannemingsovereenkomst hebt getekend, geef je jouw keuzes door in MijnTrebbeHuis.nl, jouw digitale woningdossier. Hier vind je alle informatie over jouw woning op één centrale plek. Via deze weg communiceer je ook met jouw contactpersoon en kun je al je vragen stellen.

Om de woningen tegen een scherpe prijs te kunnen aanbieden, zijn er geen andere keuzemogelijkheden dan omschreven.

Stap 5: Start bouw

Niets staat de bouw van jouw woning meer in de weg, want je financiering is goedgekeurd, aan alle opschortende en ontbindende voorwaarden uit de koop- en aannemingsovereenkomst is voldaan en je hebt je woonkeuzes gemaakt. De prognose is dat de bouw medio 2021 start. Funderingen worden gelegd en casco’s opgebouwd. De nieuwe wijk krijgt vorm. Tijdens de bouwwerkzaamheden houden wij je op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden. De prognose is dat de eerste woningen eind 2021 / begin 2022 klaar zijn. Aan de prognoses kunnen geen rechten worden ontleend.

Stap 6: Oplevering

Hoera! Dit is het moment waarnaar je hebt uitgekeken. Je woning is klaar en wordt opgeleverd. Nadat je de sleutels hebt ontvangen, is de woning écht helemaal van jou. Je kunt beginnen met de afwerking en de woning helemaal inrichten naar jouw smaak. Geniet ervan!

Inloggen


Account aanmaken

Heb je nog geen account, registreer je dan nu als belangstellende.

Account aanmaken